Intressanta matkulturer

Välj Pinot Grigio till rätt tillfällen

Det finns alltid tillfällen att ta fram de bästa gobitarna och ett glas vitt eller rosé kan vara precis det som behövs. Med många varianter av klassikern pinot grigiot är det intressant att känna till de variationer som finns mellan olika ursprung. Vilket vin du föredrar är ett personligt val i fråga om smak.

Dessa sorters viner går under flera namn beroende på vilket land det tillverkas i. Pinot Grigio kommer från Italien, Pinot Gris från Frankrike och Grauburgunder från Tyskland. Alla viner tillverkas av druvor av arten Vinis vinifera med färgmutationer av sorten Pinot Noir. Vilken färg och smak vinet får beror på landet de odlas i, när de skördas och hur vinet tillverkas.

Vinerna tillverkas främst i Europa, men även Nordamerika och Nya Zeeland. Smakmässigt är de flesta viner torra även om några sötare varianter förekommer. De flesta viner har ganska hög syra och lägre fyllighet, även om några undantag finns. Majoriteten är vita viner, men ett större antal roséviner finns också.

Vinernas smak är till stor del kopplat till var de tillverkas. Italiens Piont Grigio är lätt och neutral, medan Nordamerika och Nya Zeeland skapar fräscha och svagt söta viner. Smaken beskrivs oftast som druvig och blommig eller frisk och fruktig. Dessa viner lockar fram smaker som päron, tropisk frukt, citrus, gula äpplen och honung.

Pinot Grigio tillverkas främst i Italien, men det finns även varianter från Ungern, Rumänien, USA, Argentina och Sydafrika. De används för tillverkning av vita viner och rosévin, ofta i kombination med andra druvsorter. De serveras vanligtvis med en temperatur om 8-10 grader och passar till fisk och skaldjur, vitt kött som kyckling, samt vegetariska rätter och sallader. Några sorter är även lämpliga som sällskapsdryck eller aperitif.

Oavsett vad du söker finns ett vin som passar. För andra intressen finns fler ämnen och tips att ta del av.