Intressanta matkulturer

Fördelarna med mackor

En macka är en brödskiva som oftast har pålägg av något slag, förutom påbrett smör. Macka kallas även för smörgås och det finns oändligt många brödsorter som du kan göra riktigt goda mackor av. Knäckebröd är en fantastisk brödsort att göra olika mackor av, kolla in Wasa knäckebröd om du vill ha riktigt gott knäckebröd. Wasa knäckebröd har flera olika varianter av knäckebröd i sitt sortiment. Testa olika sorter av Wasa knäckebröd för att hitta dina favoriter. Det bästa med knäckebröd är hållbarheten, du kan ha ett knäckebrödspaket i skafferiet länge utan att det blir dåligt.

Mackor går snabbt att fixa

Den stora fördelen med mackor är att de passar till alla olika måltider. Du kan äta en macka till frukost, lunch, middag eller till mellanmål. Variationen och tillfällena för en macka är faktiskt oändliga, det finns en macka för alla tillfällen. Exempelvis kan du ha med dig mackor på utflykten eller när du är ute och reser. En stor fördel med mackor är att det går snabbt att fixa en riktigt god macka. Det krävs sällan lång tid vid spisen för att du ska få en riktigt näringsrik och god macka.

Välj bra pålägg till mackan

Du kan i princip ha allt på en macka, det går lika bra att ha gårdagens hamburgare på den som ost och skinka. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad du kan ha på mackan. Men för att mackan ska bli nyttig är det viktigt att lägga lite tankekraft på vad du lägger på mackan. Mackor har genom åren fått lite dåligt rykte på grund av att det är onyttigt med mackor, men det beror helt på pålägget och vad du väljer för bröd. Med rätt bröd och rätt pålägg kan din macka vara lika fullvärdig som vilken annan måltid som helst.

Påläggsalternativ

Nötsmör som jordnötssmör eller mandelsmör är ett pålägg som är perfekt att ha på en macka. Ägg är ett fantastiskt pålägg som innehåller alla näringsämnen som kroppen behöver förutom C-vitamin. Avokado är också väldigt bra eftersom den är vitaminrik och innehåller enkelomättade fettsyror. Keso är en klassiker på mackor som är mer kalorisnål än vanlig ost, som också är ett bra pålägg. Att ha fisk av olika slag är perfekt om du vill ha en mer matig macka. Hummus är ett utmärkt alternativ eftersom kikärtor är rika på järn, protein och fibrer. Det finns såklart en mängd andra saker som du kan ha på din macka.