Intressanta matkulturer

Indisk matkultur

Den indiska matkulturen är mycket spännande, framför allt på grund av att den varierar sig kraftigt beroende på var man befinner sig i Indien. Landet är nämligen mycket stort och de olika råvarorna som människor kan få tag på har gjort att recepten ser annorlunda ut. Detta har också gjort att de olika regionerna har olika industrier, varpå dom odlar mat som skickas till nästan alla delar av världen. Detta regleras av en myndighet i Indien som heter Ministry of Food Processing Industries vilken är den myndighet som reglerar mest bönder i hela världen.

Matlagning i Tamil Nadu

En av de regionerna i Indien som har spännande mat heter Tamil Nadu. Befolkningen i denna region anser att bjuda på mat är något som är mänskligt, varpå det är vanligt att man kan få gratis mat om man åker dit som turist. Maten är generellt sett baserad på ris och olika typer av grytor som ofta är vegetariska. Det är dock väldigt mycket kryddor i matlagningen, exempelvis senapsfrö, curryblad, tamarind, koriander, ingefära, vitlök, spiskummin och en massa annat. Detta gör att maten blir väldigt smakrik. Generellt sett använder man inte tallrikar när man äter i Tamil Nadu, utan man får maten på ett stort bananblad. Därefter äter de flesta i regionen sittandes på golvet tillsammans med familjen.

Matlagning i Uttar Pradesh

Uttar Pradesh är en region som är väldigt spännande att åka till för att äta god mat. Generellt sett kännetecknas matlagningen av att vara en mix mellan olika regioner. Således kan man få tag på vegetariska rätter som dal, roti och samosa exempelvis. Men eftersom denna del av Indien ligger mer norrut så är matlagningen kännetecknad av att ha mer kött. Det är därför väldigt lätt att få tag på maträtter som kebab och biryani, något som man också kan laga hemma. Biryani är nämligen en väldigt spännande maträtt som kräver att man köper hem flera olika kryddor. Dock så är den relativt enkel att laga, detta då maträtten består av ris, kött och en massa kryddor, vilka tillagas tillsammans under en lång tid.

Matlagning i Bengal

Bengal är en del av Indien som ligger långt ut till öst och gränsar till Bangladesh. Historiskt sett har regionen påverkats kraftigt av olika kulturer. Det finns exempelvis fortfarande kineser som bor där, vilket gjort att det går att få tag på kinesisk mat. Två andra kulturer som påverkat maten i Bengal är portugiserna och britterna, detta då de båda länderna har agerat som kolonialmakter i Bengal.

Detta har gjort att maten i regionen är uppdelad i olika kategorier, framför allt beroende på vilken folkgrupp som man tillhör. Eftersom regionen ligger väldigt nära Bangladesh finns det också många muslimer som bor där, i jämförelse till resten av Indien där det bor mest hinduer.