Intressanta matkulturer

Nyttig mat och dryck på jobbet

Mat och dryck är kroppens bränsle. Genom att fylla på energidepåerna med näringstäta livsmedel ökar prestation- och koncentrationsförmågan. Många av dygnets vakna timmar spenderas på jobbet. Därför kan det vara en god idé att se till att det finns nyttiga snacks på kontoret. Här hittar du de bästa tipsen.

Bjud personalen på frukt

Glöm bullar, kakor och kex om du vill undvika energidippar under arbetsdagen. Se istället till att det finns nyttiga mellanmål i form av frukt. Som arbetsgivare kan du bjuda dina anställa på frukt från Fruktleveransen Sverige AB. Du kan beställa flera olika fruktkorgar och fruktpåsar hos Fruktleveransen och få dem levererade direkt till kontoret. Fruktleveransen levererar fruktkorgar till företag och organisationer. Företaget köper in frukten själva och levererar med egna bilar vilket garanterar fräsch och smakrik frukt. De levererar i Stockholms län. Det går även att beställa ekologiska fruktkorgar som innehåller ekologisk frukt med SMAK-certifiering. Även deras vanliga fruktkorgar innehåller många ekologiska frukter.

Det finns många fördelar med att äta en frukt som mellanmål istället för ett sött bakverk. Frukt innehåller massor av antioxidanter, vitaminer och fibrer som kroppen behöver för att må bra. Frukt innehåller socker vilket ger energi. Tillskillnad mot godis och sötsaker innehåller frukt inget tillsatt socker. Du får istället i dig nyttigheter, exempelvis vitamin C, och andra näringsämnen. Undvik dalande energi på eftermiddagen genom att ha välfyllda fruktkorgar på kontoret. Det kommer definitivt uppskattas av personalen!

Livsmedelsverket rekommenderar att en vuxen människa får i sig 500 gram frukt och grönt varje dag. På Fruktleveransens hemsida kan du enkelt räkna ut hur mycket frukt som du bör beställa till kontoret.

Servera vatten och kaffe

Vatten är den absolut bästa drycken. Vatten har en renade effekt och hjälper till att sänka blodtrycket i kroppen. Det gör att kroppen inte behöver jobba lika hårt vilket i sin tur minskar tröttheten. Se därför till att ha trevliga vattenglas på kontoret för att uppmuntra de anställda att dricka vatten ofta under dagen. Rensa gärna bort läsk, juice och energidryck från kontoret om ni strävar efter att äta och dricka nyttigare.

Ingen arbetsdag utan kaffe – i alla fall om du frågar majoriteten av svenskarna. I Sverige dricks det enorma mängder kaffe varje år. Finland är det enda land i världen som dricker mer kaffe än Sverige. Med andra ord kommer det att bli många sura miner på kontoret om det inte finns gott kaffe. Dessutom är kaffepausen viktig för ett mer avslappnat umgänge bland de anställda. Hos Fruktleveransen kan du även beställa kaffe ihop med fruktkorgen.

Minimera sötsakerna

Det kan vara lockande att servera sötsaker ihop med kaffet på jobbet, men det bästa är att helt avstå från mat med tillsatt socker. Kroppen behöver inte tillsatt socker. Sockerintaget ger nämligen snabbt ett högt blodsocker som faller fort igen. De här energitopparna och dipparna gör kroppen trött vilket minskar produktionsförmågan. Genom att utesluta bullar, godis, kakor och annat sött kommer de anställda att få mer stabilt blodsocker under arbetsdagen. Det kommer att ge dem mer energi och göra att de kan arbeta bättre och mer effektivt.