Sydafrika är ett land som länge präglats av stora svårigheter. Anledningen till detta är att de europeiska kolonialmakterna agerade väldigt dåligt mot lokalbefolkningen. Detta var under en period som kallades för apartheid, något som den Sydafrikanska regeringen nu tydligt har tagit ställning emot genom att man har en mörkhyad president vid namn Cyril Ramaphosa. Trots detta så finns det fortfarande stora motsättningar i landet, något som visar sig tydligt inom matlagningen.
Inhemsk matlagning
Den inhemska matlagningen i Sydafrika har en väldigt lång historia bakom sig. Generellt sett kommer nästan alla ingredienser från naturen varpå mycket lite av råvarorna faktiskt odlades. Bland annat används mycket frukt, nötter, löv och grönsaker i matlagningen. Historiskt sett använder sydafrikaner också mycket kött från djungeln, vilket också kallas för bushmeat. Detta kan vara i princip vilken typ av kött som helst. Generellt sett har dock biff och oxkött föredragits bland lokalbefolkningen.
Dagens matlagning bland den mörkhyade befolkningen har präglats kraftigt av hur man åt förr i tiden. Det är nämligen vanligt att man äter något som heter pap vilket är en fluffig gröt gjord av majsmjöl. Detta är generellt sett ett substitut för potatis eller ris, varpå pap ofta äts tillsammans med en köttgryta. Köttet står dock fortfarande i centrum och de flesta sydafrikanerna väljer kött om dom får välja själva.
Matlagning som härstammar från andra delar av världen
Utöver den mörkhyade befolkningen har Sydafrika en mängd andra etniciteter inom landet. En av dessa är den holländska diasporan som har en helt annan matlagningskultur i Sydafrika. Dom baserar nämligen sin matlagning på en mängd olika typer av kryddor, exempelvis muskot och chilipeppar. Anledningen till detta är att holländarna sedan tidigare hade koloniserat delar av Asien, exempelvis Malaysia och Indonesien, varpå skeppen alltid åkte förbi Kapstaden i Sydafrika på vägen till Europa. På så sätt kunde den vita befolkningen köpa olika kryddor som skeppen kom lastade med
Utöver matlagningen som kom genom holländarna så har Sydafrika också en relativt stort indisk diaspora. Detta har gjort att man kan få väldigt god indisk mat i Sydafrika, bland annat samosa och lika typer av chutneys. Till sist har också britterna satt sin prägel på Sydafrika då det finns en mängd olika typer av brittiska matexperter i landet. Dock mest bland den vita befolkningen.