Intressanta matkulturer

Brasiliansk matlagning

En annan stor matkultur i världen är Brasilien och den karaktäriseras av en mängd olika influenser. Brasiliansk matlagning har nämligen fått inflytande från både Europa, Afrika och Asien.

Matlagning i norra Brasilien

Matlagningen i norra Brasilien kännetecknas väldigt mycket av den inhemska matlagningen, det vill säga de människor som alltid bott där. Anledningen till detta är att regnskogen Amazonas har funnits under flera hundra år varpå människor bott kring denna och ätit vad skogen har erbjudit. Av denna anledning är matlagningen i denna del av Brasilien väldigt familjär och det är inte speciellt många restauranger som erbjuder maträtterna. Utan om man vill äta något från regionen så är det bäst att åka dit.

Matlagning i södra Brasilien

Till skillnad från regnskogen i norr har den södra delen av Brasiliens matlagning påverkats kraftigt av olika invandrargrupper. Det finns exempelvis en mängd olika europeiska folkgrupper som invandrade till Brasilien strax efter andra världskriget. Två av dessa grupper var både tyskar och polacker, vilka därefter födde upp både kossor och grisar. Därför har också maten blivit påverkad av detta, då biffkött är något av en brasiliansk specialitet.

Således serveras en mängd olika maträtter som européerna är vana vid, bland annat pasta, korv och grillat kött. Att grilla kött har till och med blivit så populärt i Brasilien att det finns tävlingar kring vilka regioner som serverar bäst kött. Av denna anledning besöker flest turister också de södra delarna av landet, just på grund av att det känns mer likt Europa, samt att man kan få tag på vanliga maträtter. Ett besök i norra Brasilien och Amazonas känns därför lite mer äventyrligt och ovant för de turister som vågar åka dit.