Paella afton

Igår hade jag några tjejkompisar på besök och bjöd på paella. Blev riktigt smarrig och kan nog till och med sträcka mig till att det blev den godaste jag gjort!

Jag älskar paella men föredra att äta det på hemmaplan mer än ute på restaurang. Man får ofta väldigt mycket ris och lite annat, hemma kan man ju göra precis som man vill. Jag gillar att ösa på med både skaldjur, korv & kyckling

 

Receptet är snarlikt med krämig paella som jag gjort tidigare. Rekommenderar dock nedan med annat, lite fastare, ris och lite mer av det goda

6 personer

  • 2 st gullök
  • 3 st vitlök
  • olivolja
  • 1 påse zetas paella ris zetas
  • 1 tärning hönsbuljong + vatten
  • c 0,5 liter vin
  • 2 paket saffran
  • c 2 msk paprikapulver
  • c 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 burk hela konserverade körsbärstomater
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 25o g frysta gröna ärtor (tinade)
  • 1 grillad kyckling
  • 4 st smakrika korvar (se tips längre ner i inlägget)
  • 1/2 nät musslor
  • c 700 g färska räkor

Gör såhär: 

Skala och hacka 1 lök och 1 vitlöksklyfta. Fräs i lite olja i en stor gryta/kastrull. Lägg i musslorna och slå på vinet. Låt koka under lock tills musslorna öppnat sig. Lyft ur musslorna och ställ åt sidan, sila och spara spadet.

 Hacka resterande lök & vitlök och fräs i olja utan att det tar färg. Tillsätt riset och låt fräsa med. Krydda med alla kryddorna (lite i taget och smaka av under tillagningen) och späd med tomaterna, buljong och musslespad. Tillsätt lite vätska åt gången. Lägg på ett lock och puttra c 20-25 minuter (total tillagningstid, fortsätt med nedan medans det puttrar). Tillsätt vätska under tiden om det behövs, ta vatten om musselspat är slut

Hacka paprika och vänd i när det återstår 10 min. Tillsätt ärtorna när det återstår 5 minuter

Rensa kycklingen. Stek korven och skär i bitar. Lägg i kycklingen i stekpannan med korv så den tar smak

Skala räkor och vänd i dom, kyckling, korv och musslor vid servering

Servera med , citronklyftor och aioli

Tips! Gillar man inte musslor (eller även om man gör det) så är gratinerade havskräftor gott att toppa med. Bröd passar också bra till

Godaste korven och paella riset ser ut såhär…

I glaset? Sangria såklart

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.