Boeuf Bourguignon

Här kommer den, den absolut godaste grytan som finns.

Grundreceptet och bilden kommer från ICA buffe

Som vanligt gör jag en rejäl omgång när jag väl gör. Håller sig flera dar i kylen och går utmärkt att frysa och plocka fram när man inte har lust att laga mat.

  • 2 kg ox/nötkött
  • 2 msk tomatpure
  • 2 msk vetemjöl (kan uteslutas)
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 4 msk konc kalvfond + 6 dl vatten
  • 1 flaska rödvin, gärna Bourgogne
  • 2 paket bacon
  • 200 g champinjoner
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 burk syltlök, c 375 g
  • 1 nät smålökar/steklök
  • 4 morötter
  • 1 rejäl knippe färsk timjan
  • smör till stekning
  • salt
  • peppar

Strimla bacon och stek. Skär champinjoner i kvartar, grovhackad vitlök och fräs med en stund. Lägg i morotsbitar, skalade smålökar och syltlök. Ställ åt sidan.

Skär köttet i tärningar och bryn det i omgångar. Salta och peppra. Tillsätt tomatpure och låt fräsa ett par minuter. Strö över mjöl och blanda ordentligt.

Häll på balsamvinäger och låt koka ihop några minuter. Tillsätt kalvfond, vatten coh rödvin. Sänk och sjud ett tag.

Lägg i bacon blandningen och rör om försiktigt. Toppa med färsk timjan

Sätt grytan i mitten av ugnen och tillaga c 2 tim i 175 grader

Tips! När smålökarna skall skalas så koka upp vatten, släng i lökarna c 30 sek och skölj i kallt vatten. Blir så mycket lättare att skala då

4 thoughts on “Boeuf Bourguignon

  1. Svar: Jag tror att din Magnus är bortskämd med allt gott du lagar, så jag förstår att han inte vill ha en gammal skinkstek, hihi.
    Men detta recept passade oss, och det var bra att jag gjorde en form med extra sting och en utan någon som helst “schwung”, så blev alla glada utan att jag behövde slita alltför mycket i köket.
    Ha en skön dag snygging!
    Kram H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.